Lichel van den Ende

Draagbare kunst
creaties en objecten

Nieuwe Molstr 43, 2512 BJ Den Haag
T 0031 (0)70 3604981
E kunst@lichel.nl
     
<<< >>>

foto Arnold Cocv
Totally Shaved II Dertig meter lint met mensenhaar van ongeveer een meter lengte. Of ik daar objecten van wil maken, vraagt een haar-importeur uit Gouda. Zo ontstaan Totally Shaved I en II. De objecten krijgen veel belangstelling in Utrecht. Maar dat niet alleen. Ik besluit met Totally Shaved I mee te doen aan het Wearable Art Festival in Nieuw Zealand. En wat anderen hebben voorspeld gebeurt: ik win de 1e prijs in mijn sectie!
     
foto Arnold Cocv
De Donkere Wolk De bruid van de kroonprins is Argentijnse. Zij is opgevoed door een vader die deelgenomen heeft aan een dictatoriale regering. Tienduizenden mensen zijn verdwenen onder dat bewind, mensen waarvan nog steeds niet bekend is waar zij gebleven zijn, waar “dwaze moeders” nog steeds naar zoeken. Ze lijkt een aardig mens, kan trouwen met wie ze wil. Maar straks koningin van Nederland worden, dat kan niet waar zijn. Daar moet ik tegen protesteren.
     
Vogelleed Ik huiver voor dierentuinen, dieren in kooitjes, opgesloten wezens. Levenslang van je vrijheid berooft zijn voor het plezier van mensen, wat een vreselijk lot. Kooien komen vaak voor in mijn creaties. Maar ook gebruik ik al lange tijd veren en vleugelvormen in mijn objecten. Vleugels zijn voor mij tegelijkertijd een symbool van vrijheid en van bescherming.
     
Struis Struisvogels kunnen niet tegen water. Misschien wist hij dit al op het moment dat hij misstapte en in de vijver viel. Langzaam zoog zijn verenpak vol vocht en verdronk hij. Dan begint zijn tweede “leven”. Hij wordt voor mij geprepareerd. De Vrije Academie bestaat 50 jaar. In het Atrium van het Haagse Stadhuis (gebouwd door Richard Meyer) wordt dit gevierd met mijn performance Spazintimo. En met gepaste trots wordt Struis daar rondgedragen.
   
>>>